A legismertebb magyar sportolók

Mi magyarok szeretjük azt mondogatni, hogy mi mindenhez értünk és bizony hajlamosak vagyunk azt is mondani, hogy a magyarok mindenben jók. Egy kicsit ehhez is értünk, egy kicsit abból is meg tudunk csinálni, ilyen a híres magyar leleményesség. Viccet félretéve, szerencsére tényleg elmondhatjuk, hogy sok tehetséges emberünk van a legkülönbözőbb területeken.

Ez igaz a sokféle sportágban versenyző sportolókra, hiszen van számos kiemelkedő teljesítményt nyújtó legendánk akikre büszkék lehetünk. A lista elég hosszú, így hosszas vívódás után megpróbáltam kiválasztani ötöt a nemzetközi színtéren is ismert alakok közül. Nézzük meg őket!

Puskás Ferenc (1927-2006), labdarúgó

Puskás Ferenc

Ha kimondod a szót, hogy "Puskás" a világ bármely részén, az emberek szinte azonnal elmondják, hogy tudják, hogy ki ő, de szinte mindenki ezt a szót mondja először, ha azt mondod, hogy magyar vagy. Puskás "Öcsi" minden bizonnyal a magyar labdarúgás első számú futballistája, olimpiai bajnok és az 1954-es svájci világbajnokság ezüstérmese a híres Aranycsapattal.

Klubkarrierje során játszott a Budapest Honvédban és a Real Madridban is, szinte mindent megnyert, amit akkoriban lehetett, így nemcsak Magyarországon, hanem a világon is az egyik legkitüntetettebb játékos: 5 magyar bajnoki és 5 spanyol bajnoki cím, 1 spanyol kupagyőzelem, 3 UEFA Klub Európa-bajnoki kupa megszerzése fűződik a nevéhez. S ott van persze a felejthetetlen visszahúzós cseltrükk-gólját a Magyarország 1952-es, Anglia elleni 6-3-as győzelménél a Wembleyben?

Sajnos az 1956-os forradalom bukása után emigrálnia kellett. Sokáig dezertőrnek tekintették, még a nevét is tilos volt nyilvánosan kimondani, és csak 1981-ben térhetett haza. Spanyolországban "Pancho" volt a beceneve, de a magyarok "galoppozó őrnagynak" hívták, mivel ezt a rangot katonai szolgálata alatt érdemelte ki. 79 éves korában, 2006-ban halt meg.

Hajós Alfréd (1878-1955), úszó/futballista/építész

Hajós Alfréd

A magyar sportolók közül az egyik legsokoldalúbb volt: úszó, labdarúgó, edző, játékvezető volt, sőt sikeres építészként is dolgozott. A nemzetközi sajtó "a magyar delfin" néven emlegette. Úszóként 1894 és 1896 között volt aktív. Részt vett az első modernkori olimpiai játékokon 1896-ban Athénban. Megnyerte a 100 m és az 1200 m-es gyorsúszást is, ezzel megszerezte Magyarország első és második olimpiai aranyérmét. Labdarúgóként 1898-ban a Budapesti Tornaklubhoz szerződött, ahol 1904-ig játszott, és két magyar bajnokságot nyert.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatott tanulmányai befejezése után építészmérnökként dolgozott, 1907-ben saját irodát nyitott. Szakmájában is igen sikeres volt, az 1924-es párizsi olimpián Ybl Miklós-díjat és a művészeti versenyen pedig építészeti ezüstérmet nyert. 1955-ben halt meg.

Egerszegi Krisztina (1974-), úszó

Egerszegi Krisztina

Egerszegi, vagy, ahogy mindenki hívja, "Egér", ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és világbajnok úszónő. Az 1988-as szöuli olimpián 14 évesen ő lett a legfiatalabb olimpiai bajnok. Az a győzelem 200 méter háton a magyar úszósport történetének egyik legkedvesebb győzelme. Nem állt meg itt, további négy olimpiai aranyat nyert: hármat 1992-ben Barcelonában (200 m hát, 100 m hát, 400 m vegyes) és egyet 1996-ban Atlantában (100 m hát).

Egerszegi ezüstérmet nyert még Szöulban (100 m hátúszás) és bronzot Atlantában (400 m vegyes). Ő volt a második azon három úszó közül, aki három egymást követő olimpián aranyérmet nyert ugyanabban a versenyszámban. A másik kettőt Dawn Frasernek és Michael Phelpsnek hívják, szóval igen előkelő helyen szerepel Egér.

Számos rekordot tartott nemzetközi és magyarországi szinten is. A 200 méteres hátúszás legjobb ideje a legrégebbi európai rekord volt egészen 2009. augusztus 1-jéig, amikor a 2009-es vizes világbajnokságon Anasztaszija Zujeva orosz úszó megdöntötte azt. A 200 m hátúszás olimpiai rekordját 1988-ban állította fel, és 1992-ben még javította is. Ezt a rekordot Kirsty Coventry döntötte meg 2008-ban Pekingben.

Dávid Kornél (1971-), kosárlabdázó

Dávid Kornél

Ő az első és egyetlen magyar kosárlabdázó, aki az NBA-ben játszott. A magyar válogatottban 127 alkalommal szerepelt, jelenleg pedig egykori magyar klubjának, az Alba Regiának az elnöke. A Chicago Bulls 1997-ben igazolta, de kölcsönadta a Rockford Lightningnak, majd az Alba Székesfehérvárnak (ma Alba Regia). Velük 1998-ban magyar bajnokságot nyert. Játszott a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors és a Detroit Pistons csapatában is. Visszaköltözött Európába, 109 NBA-meccsel a háta mögött, de csak 11 alkalommal volt kezdő, 5 pontos átlaggal és 2,8 lepattanóval/meccs.

Miután visszatért Európába, játszott Franciaországban, Litvániában és Spanyolországban is. Meghatározó szerepe volt abban, hogy a TAU Ceramica második lett az Euroligában. Miután 2008-ban visszavonult, a Phoenix Sunsnál a nemzetközi fejvadászok (tehetségeket felkutatók) vezetőjének nevezték ki.

Papp László (1926-2003), profi ökölvívó

Papp László

Ő az egyik leghíresebb ökölvívó világszerte. Papp három olimpiai aranyérmet nyert (1948 London, 1952 Helsinki, 1952 Helsinki, 1956 Melbourne) közép- és kisközépsúlyban. Bár nem volt sem fekete, sem amerikai, és nem is volt nehézsúlyú, mégis a világ egyik legjobb ökölvívójaként tartják számon Muhammad Ali (Cassius Clay), Joe Louis és Iron Mike Tyson mellett. Sajnos a világbajnoki címért politikai okok miatt nem küzdhetett, de az Európa-bajnoki címet el tudta nyerni. Profi bokszolóként 1957-től 29 alkalommal küzdött, és 27 alkalommal győzött, kétszer pedig döntetlent ért el, vagyis veretlen maradt.

Egy kis érdekesség a végére: Puskás Ferenc és Kubala László magyar válogatott labdarúgók fizettek a munkanélküli kasztíliaiaknak, hogy szurkoljanak nekik az 1963-as madridi mérkőzésén, ahol megvédte Európa-bajnoki címét. Amikor a Budapest Arénát építették, Pappról nevezték el. Az aréna Magyarország legnagyobb zárt sportcsarnoka, számos kulturális és sportesemény helyszíne is. Papp László hosszú betegség után, 2003-ban távozott.

A legjobb online sportfogadási oldalak - nosza.info

Ha érdekel sportfogadás, és szeretnél minél szélesebb körben fogadásokat kötni, akkor oldalunkat segítségével megtalálhatod a megfelelő helyet ehhez.

Hírlevél

nosza.info © 2024 Minden jog fenntartva.